Wat zijn Vectoren.

Vectoren zijn afbeeldingen die vrij te vergroten of te verkleinen zijn, zonder dat ze hierbij hun kwaliteit verliezen. Vectorbestanden zijn bestanden die zijn samengesteld uit verschillende referentielijnen die ieder hun eigen kleur hebben. Dit in tegenstelling tot een pixelbestand, wat is opgebouwd uit kleine punten (pixels). Deze referentielijnen van een vector zullen tijdens het veranderen van de grootte van de afbeelding altijd hun vorm behouden. Hierdoor leidt het vergroten of verkleinen van een vector niet tot kwaliteitsverlies. Dit is wel het geval bij een pixelbestand. Een vectorbestand wordt meestal gemaakt in Adobe Illustrator.

Onbeperkt schaalbaar.

Het grote voordeel van een vector is dat je deze afbeelding onbeperkt kunt schalen zonder dat dit van invloed is op de kwaliteit. Een vector kan daardoor voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Je kan de afbeelding verkleinen, maar ook weer vergroten als je erachter komt dat dit beter past. De details van een vector blijven haarscherp. Daarnaast heeft de vector als tweede voordeel dat de bestandsgrote zeer klein is terwijl de resolutie (scherpte) ongeachte de grootte altijd voldoende is.

Geen pixelvorming.

Vectoren worden veel gebruikt bij print- en drukwerk, omdat een grafisch ontwerper niet bang hoeft te zijn voor pixelvorming tijdens het drukken. De afbeelding is immers een vector en dus kan pixelvorming niet optreden. Hierdoor blijft de afbeelding haarscherp en dat draagt bij aan de kwaliteit van het drukwerk. Denk bijvoorbeeld aan een groot spandoek dat je wilt laten bedrukken. Daarbij wil je natuurlijk dat de afbeeldingen en de tekst goed zichtbaar zijn. Er mag dus geen pixelvorming optreden. In dat geval wordt er gebruik gemaakt van een vector.

Doe de ontwerpcheck!

Noem het een ontwerpcheck, een huisstijl-check of een merkencheck. Wij denken graag samen met jou mee hoe jij nog beter kan opvallen bij jouw doelgroep. Ben je nieuwsgierig hoe jij nog meer uit jouw huisstijl, website of social media kan halen? Klik dan op onderstaande button en start de ontwerpcheck, helemaal GRATIS!

Gratis ontwerpcheck