Wat zijn PMS Kleuren?

PMS/Pantone-kleuren zijn de standaardkleuren welke gebruikt worden voor drukinkten. In 1963 is een universele gids uitgebracht door het bedrijf Pantone, waarin de kleuren staan aangegeven met de daartoe behorende kleurcodes. Al deze kleuren zijn voorzien van een PMS-nummer, waaraan ze herkend kunnen worden. De afkorting PMS staat voor het Pantone Matching System. Het is een mengrecept om bepaalde kleuren te kunnen maken en deze beschrijving wordt gebruikt in de hele grafische branche. Op deze manier kunnen de verfkleuren gemakkelijk gemengd worden, zodat je telkens exact dezelfde kleur krijgt. De tegenhanger van de PMS/Pantone-kleuren is de RAL-kleur, welke in de verfindustrie wordt gebruikt.

Altijd de goede kleuren.

De kleur van de PMS-inkt is altijd hetzelfde. Dit is het grote voordeel van het gebruik van deze kleuren. Alle kleuren zijn namelijk voorzien van een unieke code, waardoor telkens exact dezelfde kleur gebruikt kan worden. Dit wil niet zeggen dat de kleur er op elke ondergrond hetzelfde uit zal zien. Dit is namelijk ook afhankelijk van het soort ondergrond dat gebruikt wordt voor het drukwerk. De onderliggende papiersoort kan de inkt namelijk op verschillende manieren absorberen. Hierdoor kan er kleurverschil ontstaan bij het gebruik van verschillende soorten papier.

Doe de ontwerpcheck!

Noem het een ontwerpcheck, een huisstijl-check of een merkencheck. Wij denken graag samen met jou mee hoe jij nog beter kan opvallen bij jouw doelgroep. Ben je nieuwsgierig hoe jij nog meer uit jouw huisstijl, website of social media kan halen? Klik dan op onderstaande button en start de ontwerpcheck, helemaal GRATIS!

Gratis ontwerpcheck