Wat zijn CMYK-kleuren?

CMYK-kleuren zijn de vier basiskleuren die gebruikt worden voor fullcolour druk- en printwerk. De afkorting CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Black (Key). De kleuren die nodig zijn voor het drukken van een afbeelding worden opgebouwd uit deze vier basiskleuren. Het mengen van deze kleuren levert de kleuren op die nodig zijn voor het drukken van de afbeelding. Het systeem wordt daarom ook voornamelijk gebruikt bij drukinkten. Soms komt ook het CMY-kleurensysteem voor. Daarbij wordt er dus geen zwart gebruikt. Dit kan echter leiden tot te lichte afbeeldingen. Zwart is dan ook een essentiƫle kleur bij het CMYK-kleurensysteem.

De CMYK-kleurcode voor de verschillende kleuren wordt weergegeven door het dekkingspercentage van de vier kleuren die nodig zijn om een bepaalde kleur te kunnen mengen. Met deze percentages kan je een zeer breed scala aan verschillende kleuren maken welke gebruikt kunnen worden tijdens het printen. Een andere benaming voor het CMYK-kleurenmodel is ook wel het fullcolour-systeem. Het fullcolour-systeem heeft echter een nadeel ten opzichte van de PMS-kleuren, wat de tegenhanger is van CMYK. De kleuren die gebruikt worden bij het fullcolour printen worden namelijk gemengd tijdens het printen. Dit kan leiden tot kleine kleurverschillen, waardoor niet elke kleur identiek is.

Doe de ontwerpcheck!

Noem het een ontwerpcheck, een huisstijl-check of een merkencheck. Wij denken graag samen met jou mee hoe jij nog beter kan opvallen bij jouw doelgroep. Ben je nieuwsgierig hoe jij nog meer uit jouw huisstijl, website of social media kan halen? Klik dan op onderstaande button en start de ontwerpcheck, helemaal GRATIS!

Gratis ontwerpcheck