Wat is
een grafisch
ontwerp?

Wat is een grafisch ontwerp?

Grafisch ontwerp is visueel design wat gebruikt wordt door bedrijven om een bepaalde boodschap over te brengen naar de ontvanger. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld het ontwerp van een flyer, brochure of een krant. Deze ontwerpen worden verzorgd door een grafisch ontwerper, welke doorgaans vaak werkzaam is bij een reclamebureau, uitgeverij of drukkerij. Een grafisch ontwerper geeft vorm aan deze communicatiegereedschappen en zorgt ervoor dat ze later gedrukt kunnen worden, zodat het bedrijf deze kan verspreiden. Er zijn veel verschillende voorbeelden van grafische ontwerpen te bedenken.

Eigenlijk is alles wat ontworpen wordt met de hulp van grafische software een grafisch ontwerp. Denk hierbij aan flyers en brochures, maar ook aan tijdschriften en kranten. Deze ontwerpen kunnen gebruik worden voor verschillende doeleinden, zoals informatie verschaffen en reclame maken. Wanneer bedrijven reclame willen maken, maken ze over het algemeen ook gebruik van verschillende grafische ontwerpen. Een bedrijf kan een grafisch ontwerper niet alleen inschakelen voor reclame, maar ook voor de ontwikkeling van een nieuw logo of een website.

De vormgever.

De grafisch vormgever, of kortgezegd de vormgever, is verantwoordelijk voor het design van het grafische ontwerp. Binnen het ontwerp bepaalt de vormgever hoe het ontwerp er uiteindelijk uit zal zien. Hieronder vallen de lay-out en kleurgebruik, het lettertype en de illustraties. In een grafisch ontwerp komen al deze elementen samen om het uiteindelijke product te vormen. De grafisch ontwerper stelt het concept samen op basis van de wensen van de klant of van het bedrijf. Hierbij moet hij rekening houden met de doelgroep en de boodschap die het bedrijf wilt overbrengen naar zijn klanten. Een grafisch ontwerp wordt gemaakt met behulp van geavanceerde grafische software.

Tom Kroeze
Kun je de gewenste informatie niet in deze kennisbank vinden? Of heb je tips over onderwerpen die wij in deze kennisbank kunnen opnemen? Neem dan even contact op met Tom!
Email: tom@attentic.nl Telefoon & WhatsApp: 0570 756 526