Wat
is
DPI?

Wat is DPI?

DPI is een maat voor de resolutie van een afbeelding. Wanneer je een afbeelding laat drukken, wil je natuurlijk dat deze van voldoende kwaliteit is. Om de kwaliteit van een afbeelding goed te kunnen omschrijven, wordt er gebruik gemaakt van de term DPI. Deze afkorting staat voor Dots Per Inch. Afbeeldingen van een optimale kwaliteit dienen 300 dpi te zijn. Hoeveel dpi je nodig hebt, is volledig afhankelijk van je drukwerk.

Benodigde resolutie voor drukwerk.

Voor een tijdschrift, een folder of een flyer heb je over het algemeen aan 300 dpi genoeg. Dit is namelijk drukwerk dat je van dichtbij zal gaan bekijken en kleine afwijkingen in de kwaliteit zullen daarom snel opvallen. Het is dus belangrijk dat dit soort drukwerk van een goede kwaliteit is.

Poster of canvas.

Wanneer je een veel groter document wilt laten afdrukken, bijvoorbeeld een grote poster of een canvas, dan voldoet een lagere resolutie. Vaak volstaat dan een dpi van 150, want dit zal je van een grotere afstand bekijken. Kleine oneffenheden of een wat mindere kwaliteit zullen in dit geval veel minder opvallen. Dan is het minder belangrijk hoe scherp de afbeelding is. Natuurlijk moet de afbeelding wel van een dusdanige kwaliteit zijn dat de boodschap duidelijk overgebracht wordt.

Tom Kroeze
Kun je de gewenste informatie niet in deze kennisbank vinden? Of heb je tips over onderwerpen die wij in deze kennisbank kunnen opnemen? Neem dan even contact op met Tom!
Email: tom@attentic.nl Telefoon & WhatsApp: 0570 756 526