Bleeding/ afloop.

Bleeding/afloop is een extra marge rond het drukwerk, welke nodig is om tijdens het snijden geen kale witte rand over te houden. De drukpers, die gebruikt wordt voor het drukken van het papier, drukt namelijk niet volledig tot de rand af. Deze bleeding/afloop is vaak enkele millimeters dik, maar doorgaans niet kleiner dan 3 millimeter. Door het toevoegen van deze lijn zorgt de ontwerper ervoor dat er altijd over de juiste lijn in het beeld gesneden wordt, zodat je het exact bestelde formaat ontvangt, zonder de witrandjes. De vormgever zorgt er namelijk voor dat afbeelding doorloopt in de bleed/afloop.

Afbeeldingen.

Door het toevoegen van een bleeding/afloop voorkom je dat bij het bijsnijden van de afbeelding, nog de witte randen van het papier zichtbaar zijn. Meestal staat de bleed niet automatisch ingesteld, maar moet je er zelf om denken dat je dit toevoegt. Hoeveel bleed je nodig hebt dat is afhankelijk van het document en de wensen van de opdrachtgever. De standaardwaarden voor de bleed is ongeveer 3 millimeter, maar 4 millimeter komt ook wel eens voor. De afbeelding loopt door in de bleed. Dat betekent dat er bij het bijsnijden dus een klein stukje van de afbeelding wordt weggehaald. Dit is geen probleem wanneer je hier rekening mee hebt gehouden tijdens het toevoegen van de bleed.

Doe de ontwerpcheck!

Noem het een ontwerpcheck, een huisstijl-check of een merkencheck. Wij denken graag samen met jou mee hoe jij nog beter kan opvallen bij jouw doelgroep. Ben je nieuwsgierig hoe jij nog meer uit jouw huisstijl, website of social media kan halen? Klik dan op onderstaande button en start de ontwerpcheck, helemaal GRATIS!

Gratis ontwerpcheck